Bayburt’un Çayıryolu köyünde tarımla uğraşan Nevşehir, Niğde, Çorum ve Sivaslı çiftçiler, su borusunun patlamasıyla zor günler geçiriyor. Yaklaşık 10 gündür tarlalarını sulayamayan çiftçilerin ürünleri susuzluktan soldu ve sıcak havanın etkisiyle zarar gördü.
Hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte, mağduriyetleri artan çiftçiler çözüm beklerken, Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri sorunu çözmek için köye ancak 10 gün sonra ulaşabildi. Ekipler, patlayan boruya erişmek için başlattıkları çalışmada, eşilen kuyuyu dolduran suyu ekskavatör yardımıyla tahliye etmeye çalışıyor.
Çiftçiler, patlayan su borusunun oldukça eski olduğunu ve DSİ ekiplerinin köye geç geldiğini belirtiyor. Ekiplerin uygun vana bulamaması nedeniyle su kesilemedi ve arıza giderilemedi.
Pancar üreticisi Basri Mutlu, tarlasındaki ürünlerin zarar gördüğünü ve borçlarını nasıl ödeyeceğini bilmediğini ifade ederek, “Sulama bedelini 70 liradan 250 liraya çıkardılar. 11 gündür burası böyle, bugün çalışmaya başladılar ama değişen bir şey yok. Kimse birbirinden haberdar değil, çiftçilerin durumu bu.” dedi.
Sivas’tan gelerek Bayburt’ta 600 dönüm arazi kiralayan Sadullah Yüceyurt da mağduriyetini dile getirerek, “Bu arıza en az 10-15 gündür devam ediyor. DSİ’nin sadece 2 personeli var, onlar çalışıyor. Ben Sivas’tan geldim, burada 600 dönüm arazi kiraladım. Nevşehirli, Niğdeli, Çorumlu çiftçiler de var. İşçi ücretleri yüksek, sulama bedelini 50 liradan 200 liraya çıkardılar. Çok mağduruz, bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Kimse ilgilenmiyor, perişanız.” ifadelerini kullandı.
Patates üreticisi Kamuran Karkın ise tarlalardaki mahsullerin susuzluktan yandığını ve patateslerin çürümeye başladığını belirterek, “Patates üreticisiyiz, 4’üncü ayda suların açılması gerekiyor ama kimse ilgilenmiyor. Çiftçiler buğdaylarını sulayamıyor, patatesler su istiyor ama boru patlak, sulayamıyoruz. Pancarlar ve patatesler susuz kaldı. DSİ müdürüne yalvardık, kepçe gönderdi, o da daha bugün geldi. 3 aydır su yok. 140 bin dönüm arazi var, devletimiz buraya büyük yatırımlar yaptı ama kimse tarlasını sulayamıyor. Herkes çaydan, ırmaktan sulama yapıyor. Patatesin tam sulama dönemi ama su yok. Durum vahim, ne olacağı belirsiz. Kendi çabamızla pompalarla suyu boşaltmaya çalışıyoruz. Bayburt ve Gümüşhane’de bu durum çok kötü.” şeklinde konuştu.