Nevşehir’de Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, "Kültürel Emanetlerin Korunması" başlıklı uluslararası konferans gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde ve Nevşehir Valiliği desteğiyle düzenlenen konferansta, Keşlik Manastırı'nın eşsiz duvar resimlerinin korunmasına yönelik projeler ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması üzerine önemli sunumlar yapıldı.
Konferansa Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Deviren, uzman akademisyenler ve Türkiye, İtalya ile Japonya’dan alanında yetkin katılımcılar katıldı. Kapadokya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, kültürel emanetlerin korunmasında bölgeler arası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Keşlik Manastırı’nda 2024-2030 Dönemi Koruma Çalışmaları Başlıyor
Kapadokya’nın Ürgüp ilçesine bağlı Cemil köyünde bulunan Keşlik Manastırı, geçtiğimiz yıl çevre düzenlemesi tamamlanan alanlardan biri olarak kültürel mirasın korunması açısından önem taşıyor.
Keşlik Manastırı’nın Baş Mikail Kilisesi’ndeki duvar resimleri, 2024-2030 yılları arasında Türkiye, İtalya ve Japonya’dan uzmanların katılımıyla yapılacak koruma projeleri kapsamında, orijinal malzemelerle onarılacak. Japonya’dan Tokyo Ulusal Kültürel Varlıklar Araştırma Enstitüsü, Kanazawa Üniversitesi, İtalya’dan Mircea Maria Gerard Vakfı ve Bastioni Derneği gibi kurumların yer aldığı bu uluslararası proje, bölgenin tarihi ve sanatsal dokusunun korunmasını hedefliyor.

Konferansta sunum yapan uzmanlar, kültürel mirasın korunmasına yönelik en iyi uygulama örneklerini paylaştı ve bilgi alışverişinde bulundu.